Kanker wordt steeds vaker vroeg ontdekt

De ziekte kanker wordt steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt en dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Wel is het aantal nieuwe gevallen van kanker iets toegenomen. In 2023 waren dat er 128.000. Dit is een stijging van 2.000 ten opzichte van het jaar ervoor. Die toename wordt veroorzaakt door de groei van de bevolking en de ouderenpopulatie. Het aantal Nederlanders dat leeft met en na kanker, is hiermee gegroeid naar ruim 900.000.

Borst- en darmkanker worden vaker in een gunstig stadium ontdekt. Dit geld ook voor melanoom, baarmoederhals-, prostaat-, schildklier- en longkanker. Zo kan met een CT-scan longkanker in een vroeg stadium opgespoord worden. Een veranderd ontlastingspatroon of bloed bij de ontlasting kan wijzen op dikkedarmkanker. Het is zaak om dan snel naar je huisarts te gaan voor nader onderzoek. Kanker in de inwendige organen is moeilijker te ontdekken omdat die vaak pas laat symptomen geeft. Kanker van de alvleesklier, slokdarm, maag en galwegen wordt in slechts 10 procent van de gevallen in een vroeg stadium ontdekt.

Als er kanker in je familie voorkomt, dus bij je moeder, vader, zus of broer, moet je ook naar de huisarts gaan om je te laten onderzoeken. Preventieve onderzoeken en vroege opsporing zijn van groot belang voor een succesvolle behandeling. Doe daarom mee aan bevolkingsonderzoeken naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker, ook als je nergens last van hebt.

Patiënten ervaren zelfs 10 jaar na de diagnose kanker nog één of meerdere lichamelijke en/of psychische klachten als gevolg van hun ziekte of behandeling, zoals vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, neuropathie, verminderd geheugen, slechte concentratie, seksuele problemen, somberheid en depressieve gevoelens.

Voorkomen is beter dan genezen. Stop daarom met roken, eet en drink gezond en beweeg voldoende. Zitten is het nieuwe roken.

Zie ook: Kanker vroeg ontdekken, Zo verklein je de kans op kanker en Zeg nee tegen nicotine

Roken vergroot de kans op impotentie

Roken vergroot de kans op impotentie

Roken veroorzaakt 9 van de 10 gevallen van longkanker

Roken veroorzaakt 9 van de 10 gevallen van longkanker

Uw rook is schadelijk voor uw kinderen, familie en vrienden

Uw rook is schadelijk voor uw kinderen, familie en vrienden