Home > In memoriam Henri Castermans

In memoriam Henri Castermans

Helaas is mijn dierbare oudste broer Henri Castermans 18 september 2023 overleden na een smartelijk ziekbed (voluit heette hij: Henri Marie Louis Alphons Antoine Castermans).

Lieve Henri, rust zacht en in vrede. Je was een fantastisch mens met een ontzettend goed karakter. Heel hartelijk bedankt voor alles. Ik hou van je en mis je. Hopelijk tot ziens … Heel veel liefs, Robert

Henri had uitgezaaide darmkanker. Ik heb hem wel tientallen keren op het hart gedrukt en gestimuleerd om te stoppen met roken, maar hij heeft zijn verslaving aan die kankerverwekkende rotzooi niet kunnen overwinnen. Als ik bij hem was, rookte hij terwijl ik veel overlast ervaar van tabaksrook en als hij in mijn huis was, wilde hij roken ondanks het rookverbod in mijn huis. Dit leidde tot frictie en discussie. Hij wist het altijd beter: hij kende onderzoek dat roken helemaal niet schadelijk is (ik heb hem gevraagd mij dat onderzoek te laten zien, maar dat heeft hij nooit gedaan), zijn huisarts rookte, dus roken is niet ongezond, ik moest niet zeuren over passief roken, want de uitlaatgassen van auto’s vervuilen ook de lucht en als ik nog iets over roken zou zeggen, zou hij ‘een brandende sigaret in mijn oog doven’. Die brandende sigaret heeft uiteindelijk zijn leven gedoofd. Hij heeft zich letterlijk het graf in gerookt. Zelfs vriendschappen sneuvelen, huwelijken stranden en arbeidsrelaties worden beëindigd, indien een roker onvoldoende rekening houdt met een niet-roker.

Henri Castermans als communicant, 6 jaar oud, van dit leuke jongetje is helaas alleen nog maar wat as over, zijn urn is bijgezet in graf D/II/0092 (lees: D/2/0092) van begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam

Henri Castermans als communicant, 6 jaar oud, van dit leuke jongetje is helaas alleen nog maar wat as over, zijn urn is bijgezet in graf D/II/0092 (lees: D/2/0092) van begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam

Henri Castermans toen hij 24 jaar was, helaas met een kankerstok in zijn rechterhand, rechts Lou Castermans op diens trouwdag, links diens schoonmoeder Trees Roosen, rechts van Lou zit Michael Davison (Michael John Charles Davison), boven hem zit Roger Cimmermans

Henri Castermans toen hij 24 jaar was, helaas met een kankerstok in zijn rechterhand, rechts Lou Castermans op diens trouwdag, links diens schoonmoeder Trees Roosen, rechts van Lou zit Michael Davison (Michael John Charles Davison), boven hem zit Roger Cimmermans

Henri Castermans toen hij 30 jaar was, samen met mij op vakantie in Oostenrijk

Henri Castermans toen hij 30 jaar was, samen met mij op vakantie in Oostenrijk

Op de website van de Maag Lever Darm Stichting worden de volgende beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare risicofactoren voor het ontstaan van darmkanker genoemd:

Beïnvloedbare risicofactoren:
• Gewicht
• Voeding
• Bewegen
• Roken en alcohol

Niet-beïnvloedbare risicofactoren:
• Chronische ontsteking van de dikke darm
• Als je eerder behandeld bent voor darmkanker
• Erfelijke aanleg voor darmkanker

Al deze factoren worden kort en goed toegelicht op de betreffende website. Ook staat er een voorlichtingsfilmpje van André van Duin.

Op de website van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven worden voor dikkedarmkanker de volgende risicofactoren genoemd:

Risicofactoren dikkedarmkanker:
• Overgewicht
• Te weinig lichaamsbeweging
• Te veel suiker
• Te veel (bewerkt) vlees en/of dierlijk vet
• Roken
• Alcohol
• Roken en alcohol samen vergroot het risico nog meer
• Leeftijd (91% is 55 jaar of ouder)
• Chronische darmaandoeningen

Dagelijks overlijden 12 Nederlanders aan darmkanker. Dat zijn er jaarlijks ongeveer 4.500. Maar liefst 30% van alle overlijdensgevallen door kanker in Nederland is het gevolg van tabak. In totaal overlijden ieder jaar ruim 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. 60% van de rokers overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van roken en 1 op de 3 rokers wordt geen 65 jaar. Gemiddeld leeft een roker 10 jaar korter dan een niet-roker en een zware roker 13 jaar.

Wees verstandig en begin nooit aan roken of vapen, of stop zo snel mogelijk met die kankerverwekkende rotzooi, voordat die kankerverwekkende rotzooi met jou stopt!!! Zoek wel begeleiding, want zonder begeleiding lukt stoppen met roken in slechts 5% van de gevallen.

Een gebedsintentie voor Henri Castermans tijdens viering 21 januari 2024 van Oecumenische Basisgemeente De Duif in Amsterdam, Prinsengracht 756

Als je mij een bericht over Henri Castermans wilt sturen, kan dat via de pagina Contact.

Beste Robert, Ronald, Ruud en Lou,
Hoe groot is het gemis van een dierbare! Mag de kracht van de liefde de dood overwinnen en mogen de vele herinneringen een troost zijn. Wij dragen onze dierbaren mee in ons hart. Hun ziel mag nu rusten in vrede, zonder pijn. Ook de ziel van jullie vader en moeder. Ook de vader en tevens beste vriend van mijn lieve zoon had darmkanker, met uitzaaiingen naar lever en botten. De liefde die hij ons gaf, geeft ons kracht en troost. Nu is hij ‘thuis’. Positief omgaan met verlies maakt het verwerkingsproces draaglijker, maar het gemis blijft altijd. Ik wens jullie alle goeds en veel kracht toe. Heel veel sterkte in deze moeilijke periode.
Hartelijke groet,
M.

Op 18 september 2023 is mijn grote en lieve broer Henri Castermans helaas alleen op zijn laatste reis gegaan. Voor alles wat hij voor mij en mijn gezin heeft gedaan en zal blijven betekenen, ben ik hem oprecht en eeuwig dankbaar. Henri, ik zal je blijven missen.
Ronald

Beste Robert,
Gecondoleerd. Als leven lijden wordt, is rusten goed. Heel veel sterkte!
Renate

Beste Robert,
Wat een enorm gemis. Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel kracht toegewenst.
Met vriendelijke groet,
W.

Hallo Robert,
Ik heb je bericht gelezen op je website. Gecondoleerd met het overlijden van Henri, heel veel sterkte en kracht gewenst!
Heel veel liefs,
Nadine

Gecondoleerd, Robert! Wat een triest nieuws! En als het dan ook nog eens als uit het niets komt, dan raakt het je dubbel zo hard. Neem voldoende tijd om het te verwerken. Dat is denk ik het verstandigste.
Heel veel sterkte,
Rutger

Beste Robert,
Gecondoleerd met het overlijden van je broer. Jammer dat je geen afscheid van hem hebt kunnen nemen. Henri heb ik alleen als tiener gekend. Heel veel sterkte.
Groetend,
D. T.

Tot mijn grote schrik hoorde ik dat Henri was overleden. Dit kwam geheel onverwacht, aangezien ik niet wist dat hij zo ziek was. Het was zijn keuze dit niet te laten weten. Henri is jarenlang mijn trouwe steun geweest bij alle financiële zaken. Dit heeft hij altijd onberispelijk gedaan. Financiën hangen altijd samen met persoonlijke zaken, en zo was hij betrokken bij het wel en wee van ons gezin. Daarbij wist hij heel goed de balans te bewaren tussen het zakelijke en het persoonlijke. Ik zal hem missen. Sterkte aan de familie en andere nabestaanden.
M. K.

Dag Robert,
Ik wens je heel veel sterkte met het verwerken van het verlies van je broer.
S.

Heel veel sterkte de komende tijd en probeer het verlies een plekje te geven.
Anouk

Hi Robert,
Gecondoleerd met het overlijden van je broer en het verlies dat dit met zich meebrengt. Je broer is nu aan de andere kant waar hij geen pijn meer voelt.
Geef naast het intense verdriet dat dit verlies met zich meebrengt, ook de mooie en dierbare herinneringen aan je broer de ruimte. Koester en omarm deze herinneringen aan je broer.
De herinneringen aan hem houden je broer bij je. Op het moment dat jij aan hem terugdenkt of tegen hem spreekt, zal hij je horen en op zijn manier terugcommuniceren naar jou.
Het zit in kleine dingen, die je voorheen niet zag.
Nu zijn avontuur hier op aarde ten einde is gekomen, is je broer thuis in de spirituele wereld waar hij samen is met alle dierbaren die daar op hem hebben gewacht.
Heel veel sterkte en zon op je pad.
Arnoud

Beste Robert Castermans,
Gecondoleerd met het overlijden van je broer Henri Castermans. Jou en jouw familie wensen we veel sterkte toe bij het verwerken en dragen van dit verlies.
We waarderen het zeer dat je op de in-memoriampagina voor je broer aandacht vraagt voor de risicofactoren die tot darmkanker kunnen leiden.
Hartelijk dank voor je waardevolle gift! Dankzij jouw donatie kunnen we wetenschappelijk onderzoek naar kanker (waaronder darmkanker) en nieuwe behandelmethoden mogelijk blijven maken.
Nogmaals heel veel sterkte toegewenst.
Met vriendelijke groet,
KWF

Zie ook: het Egidius-lied / het Henri-lied en: Eerste Telefoon van de Wind in Amsterdam