672.000 Nederlanders chronisch ziek door roken

Op 30 september 2024 opende zowel NOS Journaal als RTL Nieuws ermee dat uit onderzoek blijkt dat ruim 672.000 Nederlanders ziek zijn door roken, net zo veel als het aantal inwoners van Rotterdam. Het onderzoek is uitgevoerd door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in opdracht van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

Dat meer mannen dan vrouwen roken, is ook terug te zien in de cijfers: 378.000 mannen en 294.000 vrouwen zijn ziek doordat ze roken of hebben gerookt. Meestal gaat het om kanker, hart- en vaatziekten en de longziekte COPD (chronic obstructive pulmonary disease = chronisch obstructieve longziekte).

Volgens Károly Illy, kinderarts en directeur van het Longfonds, is het allerbelangrijkste dat moet gebeuren dat de prijs van tabak omhooggaat, gecombineerd met goede stoppen-met-roken-zorg.

Kanker
Roken beschadigt de longen. Dit kan longkanker veroorzaken. Bij rokers is het risico op longkanker 20 à 25 keer hoger dan bij niet-rokers. Ook de kans op andere vormen van kanker wordt vergroot door tabaksgebruik: kanker in de mondstreek (slokdarm, strottenhoofd en mondholte), borstkanker, prostaatkanker, melanoom (een vorm van huidkanker), leukemie, maagkanker, blaaskanker, nierkanker, leverkanker, baarmoederhalskanker, alvleesklierkanker en darmkanker. Roken veroorzaakt zo’n 19.000 nieuwe kankergevallen per jaar.

Hart- en vaatziekten
Roken veroorzaakt ook hart- en vaatziekten. Dit komt doordat stoffen in rook je aderen ruw maken, waardoor bijvoorbeeld vetten eraan blijven plakken. Zo slibberen je aderen dicht en kun je een hartinfarct krijgen.

COPD
Bijna 380.000 Nederlanders hebben COPD door roken (77% van alle COPD-gevallen). COPD is een ongeneeslijke longziekte waarbij je moeite hebt met ademen.

COPD-patiënt Chris Spaan was begin 30 toen hij ziek werd. Als hij een paar passen loopt, krijgt hij het al benauwd. Roken heeft hem ziek gemaakt. 13 jaar is hij wanneer hij voor het eerst een sigaret opsteekt. Als hij een zoontje krijgt, is hij zo snel buiten adem dat hij niet eens 2 minuten met hem kan voetballen. Zijn longen en luchtwegen blijken ernstig beschadigd, hij heeft COPD. Hij stopt met roken, maar van zijn ziekte komt hij niet meer af. Zijn advies is:

Jongens, alsjeblieft, als je een goed leven wilt hebben, één ding sowieso niet doen en dat is roken.

Diabetes
Velen weten niet dat de kans op diabetes (suikerziekte) ook groter is als je rookt. Roken veroorzaakt namelijk een hogere bloedsuikerspiegel in je lichaam. 62.000 Nederlanders hebben suikerziekte door roken.

Zorgelijke trend
Volwassenen zijn de laatste jaren minder gaan roken, maar jongeren roken rustig door, vooral door de komst van vapes (e-sigaretten). Károly Illy zegt hierover:

Dat is verschrikkelijk. Mijn hart als kinderarts breekt. We zien een enorme toename van het aantal tieners dat weer is gaan roken en vapen. Het is schadelijk voor de gezondheid en ze zijn levenslang verslaafd aan de nicotine die de tabaksindustrie daarin stopt.

Stop met roken!!!!!!!!!! - foto door Fabiana Zambrano

Stop met roken!!!!!!!!!! – foto door Fabiana Zambrano

Roken veroorzaakt 9 van de 10 gevallen van longkanker, Roken beschadigt uw longen, Roken veroorzaakt hartaanvallen, Uw rook is schadelijk voor uw kinderen, familie en vrienden – foto van pakjes kankerstokken door Robert Castermans

Roken veroorzaakt 9 van de 10 gevallen van longkanker, Roken beschadigt uw longen, Roken veroorzaakt hartaanvallen, Uw rook is schadelijk voor uw kinderen, familie en vrienden – foto van pakjes kankerstokken door Robert Castermans

Zie ook: https://www.kwf.nl/nieuws/roken-maakt-minstens-672000-nederlanders-chronisch-ziek, https://www.rokeninfo.nl/roken/risicos-gevolgen/kanker en https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/nl/12-manieren/tabak/3082-veroorzaakt-tabaksgebruik-kanker-hoe-groot-is-het-percentage-kankergevallen-ten-gevolge-van-roken

 Bestel nu de beste gids voor je salarisonderhandelingen en verdien geld!

Wil je eerst het inkijkexemplaar inzien, klik dan op: https://salarisonderhandelen.nl/salarisonderhandelen-inkijkexemplaar

Wil je ook het inkijkexemplaar inzien van Lovematches, Alles over vrouwen versieren, Deel 1 van Robert Castermans, klik dan op: https://www.lovematches.nl/lovematches-alles-over-vrouwen-versieren-inkijkexemplaar

Wil je ook het inkijkexemplaar inzien van Alles over vrouwen versieren, De beste versiertips, Deel 2 van Robert Castermans, klik dan op: https://www.lovematches.nl/alles-over-vrouwen-versieren-de-beste-versiertips-inkijkexemplaar

Voor Karel en Elegast (Karel ende Elegast), klik op: https://www.lovematches.nl/karel-en-elegast-karel-ende-elegast