Inschrijfgeld is klantonvriendelijke geldklopperij

“Inschrijfgeld betalen is voor de dommen!
— Robert Castermans

Meerdere lezers van mijn boek Salarisonderhandelen hebben mij gevraagd hoe ze moeten onderhandelen over inschrijfgeld. Ze wilden lid worden van een sportvereniging en moesten € 25, € 30 of € 35 inschrijfgeld betalen. Dat vonden ze te veel. Helemaal mee eens, dat zijn belachelijke bedragen. Sterker nog: ieder bedrag aan inschrijfgeld is te hoog, want inschrijfgeld is klantonvriendelijke nonsens.

Wat is inschrijfgeld eigenlijk? Inschrijfkosten, inschrijvingskosten, inschrijfgeld of inschrijvingsgeld (registration fee in het Engels) is geld dat je moet betalen als je lid wilt worden van bijvoorbeeld een fitnesscentrum. Het inschrijven bestaat uit het invullen van een formulier; je schrijft je naam, adres en nog enkele gegevens op een A4’tje en de medewerker van het fitnesscentrum stopt het inschrijfformulier in de ledenadministratie. Dat is alles. Er worden dus helemaal geen kosten gemaakt (afgezien van ongeveer 5 cent voor een A4’tje en eventueel een paar dubbeltjes voor een lidmaatschapspasje). Het slaat dus nergens op om een klant vele euro’s in rekening te brengen. Inschrijfgeld is volgens mij ooit bedacht door iemand die zich afvroeg hoe hij klanten wat extra geld uit hun zak kon kloppen. Soms kom je de term “administratiekosten” tegen, maar dat is dezelfde klantonvriendelijke onzin als inschrijfgeld.

Een enkele keer probeert een sportvereniging het inschrijfgeld van maar liefst € 35 te verzachten door je “een verrassing” als een worst voor je neus te houden zonder te vertellen wat die verrassing is. Ga er dan maar van uit dat het een flutverrassing is met een waarde van hooguit een paar euro. Als die verrassing bijvoorbeeld een gratis vakantie naar Mallorca of een meet-and-greet met Justin Bieber of Lionel Messi zou zijn, dan zou die sportvereniging dat wel van de daken schreeuwen.

Gelukkig zijn er genoeg sportverenigingen die vinden dat inschrijfgeld geen enkele redelijke grond heeft en op hun website zetten dat je geen inschrijfgeld hoeft te betalen. Zo hoort het ook. De klant is koning en moet niet onnodig op kosten worden gejaagd.

Hoe moet je nu onderhandelen over inschrijfgeld? Ik zou er niet over onderhandelen, maar duidelijk en resoluut zeggen waarom ik principieel weiger inschrijfgeld te betalen. Hierboven heb je al meerdere argumenten gelezen. Verder kun je zeggen:

  • (kijk verbaasd) “Inschrijfkosten? Waarom moet ik € 20 inschrijfkosten betalen? Omdat jij een door mij ingevuld formuliertje in de ledenadministratie stopt? Weet je wat, ik stop dat formuliertje wel zelf in de ledenadministratie en dan betaal je mij die € 20. Die € 20 hoef je me niet contant uit te betalen, maar mag je verrekenen met de maandelijkse contributie. Afgesproken?”
  • “Als ik me lid maak, dien ik een welkomstgeschenk te krijgen. Toen ik overstapte naar een andere energieleverancier, hoefde ik ook geen inschrijfgeld te betalen, maar kreeg ik een welkomstkorting van € 100. Welk welkomstgeschenk heb jij voor me in de aanbieding?”
  • “Wanneer jij naar een winkel of restaurant zou gaan en je krijgt te horen dat je eerst inschrijfgeld moet betalen, zou je dat dan doen of zou je naar een winkel of restaurant gaan waar ze zich niet bezighouden met klantonvriendelijke flauwekul als inschrijfgeld?”
  • “We komen er niet uit. Ik weiger echter principieel inschrijvingskosten of andere onzinkosten te betalen, daarom ga ik ook niet akkoord met een korting van 50% op de inschrijvingskosten. De landelijke fitnessketen Fit For Free heeft af en toe een actie dat je geen inschrijfgeld hoeft te betalen. Als jullie ook zo’n actie hebben, kun je me bellen, dan zal ik me lid maken.” En ja hoor, de keer dat ik dit zei, werd ik de dag erna gebeld: “Voor de heer Castermans wordt een uitzondering gemaakt” als ik er verder met niemand over zou praten. Ik hou me altijd aan mijn woord, daarom noem ik geen naam. 😉

Laten we met z’n allen afspreken dat we voortaan principieel weigeren om inschrijfgeld te betalen. Wedden dat sportverenigingen het dan snel zullen afschaffen? Neem als je mantra: inschrijfgeld betalen is voor de dommen!